Dobbelen is een spel dat ook wel bekend staat als Yahtzee. Het doel van dobbelen is om na vijftien ronden de hoogste score te behalen. Elke ronde mag een speler drie keer gooien, om zo de gunstigste puntencombinatie te bereiken. Wanneer iemand voor de eerste keer heeft gegooid, mag hij of zij bepalen welke dobbelstenen er opnieuw gegooid moeten worden. De overige dobbelstenen worden in de beker gedaan waarna hij opnieuw gegooid mag worden. Ook nu mag je als speler na de tweede worp beslissen welke dobbelstenen moeten blijven liggen. Na de derde keer gooien is de buurt voorbij, en wordt het puntenaantal opgeschreven.

Score formulier

Het scoreformulier bestaat bij dobbelen uit twee onderdelen. Bij het bovenste deel van het formulier is het de bedoeling om elk getal van de dobbelsteen zo vaak mogelijk te gooien. Wanneer je bijvoorbeeld na drie beurten, vier keer een vijf hebt gegooid, kun je bij de vijf in totaal twintig punten opschrijven. Zo moet dit bij elk getal van één tot en met zes.

Het tweede deel van het formulier beslaat uitgebreidere scores. Zo is bijvoorbeeld mogelijk om met een kleine straat van vier dobbelstenen 30 punten te verzamelen. Met een grote staat van vijf dobbelstenen bijvoorbeeld, een tot en met vijf zijn 40 punten te verdienen. Een fullhouse is ook mogelijk. Een full house is bijvoorbeeld twee tweeën en drie vijven. Het maakt overigens niet uit hoe hoog de fullhouse is, omdat er altijd maar 25 punten voor gegeven worden bij dobbelen. Wanneer het je lukt om in drie beurten vijf dezelfde getallen te gooien, heb je yahtzee. Je ontvangt dan de hoogste score in het spel, namelijk 50 punten. Wanneer het je niet lukt om een combinatie te maken kun je bij dobbelen ervoor kiezen om chance te gebruiken. Hierbij wordt dan het aantal van vijf dobbelstenen bij elkaar opgeteld.

Bonus spel

Het dobbelen spel kent ook nog een speciale bonus. Wanneer bij het bovenste deel minimaal 63 punten hebt verzameld, krijg je een bonus van 35 punten. Dit aantal kun je behalen door voor elk getal minimaal drie dezelfde te gooien. De bonus is een erg belangrijk onderdeel bij dobbelen, omdat dit winst of verlies kan betekenen.

Overige spelregels

Wanneer je bijvoorbeeld niet lukt om in drie beurten drie of meer vieren te gooien, krijg je nul punten bij het vakje vieren. Om alsnog kans te maken op de bonus zal je dan met de andere getallen moeten compenseren. Het is helaas niet mogelijk in velden te overschrijven. Wanneer bijvoorbeeld twee keer yahtzee gooit telt alleen de eerste keer en zal de tweede keer als andere combinatie worden opgeschreven.

Bij wonder heb je als speler vijftien seconden tijd. Wanneer die niet lukt om binnen vijftien seconden een beslissing te maken, wordt de zet automatisch afgemaakt door het spel zelf. Wanneer de punten niet snel genoeg invult, kiest het spel automatisch het vakje waarin de hoogste score behaald kan worden. Dobbelen is een erg leuk spel waarbij het nemen van de juiste beslissingen erg belangrijk is.

Aanmelden bij Gameduell dobbelen